Zakaj riba LIBO?


V naši ribogojnici se ukvarjamo z vzrejo postrvi šarenke (zn.Oncorhynchus mykiss), ki jo imenujemo tudi mavrična oz. kalifornijska postrv. Po znanstveni klasifikaciji spada v isti rod kot pacifiški losos (zn. Oncorhynchus). Zanjo je značilna roza-rdeča proga, ki poteka od glave do repa in se v času spolne zrelosti še posebej izrazito mavrično obarva. Od tu tudi izhaja njeno poimenovanje mavrična postrv (ang. Rainbow trout).

V Ribogojnici LIBO si prizadevamo vzrediti kakovostno postrv, za katero si želimo, da bi se čim večkrat znašla na potrošnikovemu krožniku. Ribe so živilo, ki je bogato s pomembnimi hranili, kot so beljakovine, esencialne maščobne kisline, minerali in vitamini.

Grafični prikaz spodaj prikazuje pomembnejše sestavine ribjega mesa, značilnega tudi za postrv šarenko.

Postrv šarenka se glede na vsebnost maščobnih kislin v ribjem mesu uvršča v skupino mastnih rib. V to skupino sodijo tudi nekatere morske ribe, kot so losos, skuša, sardele, slanik in tuna. Za mastne ribe je značilna visoka vsebnost esencialnih OMEGA-3 maščobnih kislin, ki ugodno vplivajo na človekovo zdravje. Najbolj kakovostne ribe so sveže, nepredelane, v izvorni obliki, saj se tako najbolj ohranijo njihove prehranske prednosti. Zato je pri nakupu potrebna posebna pozornost in kupovati ribe pri preverjenih dobaviteljih, ki lahko jamčijo za poreklo rib, njihovo svežost in kakovost.


Zaradi ugodne beljakovinske in maščobno-kislinske sestave ribjega mesa bi le-to moralo sestavljati večji del naše prehrane. Po priporočilih prehranskih strokovnjakov bi morali uživati ribje meso enkrat do dvakrat tedensko, v skupni masi od 200 do 280g kakovostnega ribjega mesa. Spodnji grafični prikaz prikazuje številne pozitivne učinke in koristi uživanja ribjega mesa za človeški organizem.

Ribje meso je pomemben vir visokokakovostnih beljakovin, ki so lahko prebavljive in ne obremenjujejo prebavnega sistema.
Vitamini in minerali v ribjem mesu ohranjajo zdrave oči in dober vid.
Maščobne kisline v ribjem mesu prispevajo k zdravju noseče in doječe matere in k pravilnemu razvoju zarodka in rasti plodu.
Ribje meso je bogat vir beljakovin, ki pomaga telesu k hitrejšemu pridobivanju mišične mase in regeneraciji po naporni vadbi.

Redno uživanje rib zmanjšuje pojavnost psihičnih motenj, stresa, depresije in demence. Zmanjšuje pogostost rakavih obolenj in ugodno vplivajo na potek bolezni.
Mišično tkivo ribjega mesa je zgrajeno iz kratkih vlaken z malo vezivnega tkiva, zato je ribje meso mehko, lahko prebavljivo in pospešuje metabolizem. Ribje meso se zato priporoča za razne diete pri bolezenskih stanjih in za hitrejše odpravljanje odvečnih maščob.
Vitamini in minerali v ribjem mesu poskrbijo za zdrave in močne kosti in zobe.
Uživanje ribjega mesa ima pozitiven učinek na vitalnost možganov, izboljšuje kognitivne sposobnosti in zmanjšuje tveganje za nastanek Alzhaimerjeve bolezni.

Omega-3 maščobne kisline v ribjem mesu zaščitijo človeški organizem pred srčno – žilnimi boleznimi (uravnavanje krvnega tlaka in holesterola v krvi, preprečevanje nastanka krvnih strdkov).

Da bi svojim kupcem zagotovili kakovostno in varno živilo, vzrejeno in predelano v lokalnem okolju, kakovost svojih postrvi redno preverjamo z analizami ribjega mesa.